Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een podoloog?

Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een podoloog?

Opleiding

De titel podotherapeut is een door de wet BIG beschermende opleidingstitel (artikel 34) wat betekent dat iemand zich alleen zo mag noemen na het afronden van een wettelijk erkende 4-jarige HBO-bachelor. Een podotherapeut is net als een fysiotherapeut een paramedicus en valt onder het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het verschil tussen podotherapeuten en podologen zit voornamelijk in de opleiding. De opleiding tot podotherapeut is een 4-jarige HBO opleiding. De titel podoloog is onbeschermd, wat betekent dat iedereen zich zo mag noemen, ongeacht welke studie hiervoor gedaan is.

De opleiding tot podotherapeut is een 4-jarige fulltime HBO opleiding, die kan worden gevolgd bij Fontys Hogeschool te Eindhoven of Saxion Hogeschool te Enschede.

achtergrond

Registerpodoloog en podoposturaaltherapeuten

Er zijn ook registerpodologen en podoposturaaltherapeuten. Zij hebben particuliere opleidingen/ cursussen gevolgd op HBO-niveau betreft bepaalde onderdelen van de podotherapie, zoals zooltherapie. Dit is echter niet hetzelfde als een HBO-opleiding. Alleen een podotherapeut heeft de bevoegdheid om behandelingen uit te voeren en behandelplannen op te stellen bij huidproblemen, nagelproblemen en wonden die veroorzaakt worden door een chronisch ziektebeeld, zoals diabetes mellitus en reuma.

Kwaliteitsregister

Podotherapeuten kunnen lid worden van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten en kunnen zich inschrijven in het kwaliteitsregister Paramedici. Hiermee is er een onafhankelijke borging van kwaliteit.