Wanneer je diabetes hebt dan kunnen er veranderingen optreden in je lichaam

Diabetes

Als u diabetes heeft kan het zijn dat u door uw huisarts, praktijkondersteuner, diabetesverpleegkundige of internist naar een podotherapeut wordt verwezen.

De podotherapeut heeft als doel u in beweging te houden en voetproblemen, bijvoorbeeld veroorzaakt door drukplekken, aan de voeten te voorkomen.

Hoe gaat de podotherapeut te werk?

De podotherapeut zal een uitgebreid onderzoek doen naar de conditie van uw voeten. Hierbij wordt onder andere het gevoel in de voeten, de doorbloeding in de benen en voeten, de stabiliteit tijdens het lopen, de conditie van uw huid en nagels en de schoenen die u draagt gecontroleerd.

De podotherapeut stelt een persoonlijk behandelplan voor u op en bepaald aan de hand van de risicoclassificatie die de huisarts, praktijkondersteuner of internist heeft vastgesteld het zorgpakket. Aan de hand van het zorgpakket kunt u recht hebben op vergoeding voor de medisch pedicure.
Het doel hiervan is het verminderen van drukplekken aan de voeten en hiermee voorkomen dat er een voetprobleem ontstaat.

Podotherapie Avante werkt samen met verschillende medisch pedicures en wij zullen u na afloop van het voetonderzoek een lijst geven van medisch pedicures in uw omgeving.

Welke symptomen zijn er?

Wanneer je diabetes hebt dan kunnen er veranderingen optreden in je lichaam, zoals:

Zenuwbeschadigingen
Je kunt ongemerkt minder gevoel in je voeten krijgen. Dan merk je het bijvoorbeeld niet als water te warm is of dat je een blaar krijgt door een steentje in je schoen.

Standsafwijkingen
De stand van je voet kan veranderen doordat je kleine voetspieren niet goed meer werken. Je krijgt drukplekken die eelt, blaren en/of wondjes veroorzaken.

Verminderde doorbloeding
Dat betekent ook: minder zuurstof en voedingsstoffen in je voeten. Je huid gaat hierdoor sneller kapot en wondjes genezen slecht.

Beperking in de voetgewrichten
De beweeglijkheid in je voetgewrichten kan minder worden. Dit kan leiden tot drukplekken.

Infectie
Je bent vatbaarder voor bijvoorbeeld bacteriële of schimmelinfecties van huid en/of nagels.

Deze veranderingen kunnen optreden zonder dat je er zelf erg in hebt. Houd je voeten dus goed in de gaten als je diabetes hebt. Controleer je voeten dagelijks op rode plekjes, blaartjes en wondjes.

Genezen wondjes niet binnen zeven dagen of vertonen wondjes tekenen van ontsteking zoals roodheid en pus? Ga dan voor advies naar de huisarts of je behandelend podotherapeut.