Een ingegroeide teennagel is een veelvoorkomende klacht,
wij helpen u hier graag mee.

Ingegroeide teennagel

Pijn bij de teennagel kan veroorzaakt worden door ophoping van dode huidcellen en eelt. De podotherapeut kan dit behandelen om zo druk aan de zijkant van de nagel te verminderen. Een acute ontsteking rondom de nagel kan ontstaan doordat er een stukje nagel in de huid groeit. De podotherapeut kan in dat geval een stukje van de nagel weghalen. Daarna wordt de huid beschermd door een gaasje tussen de nagel en de huid, zodat de nagel niet meer in de huid prikt.

Wanneer de vorm van de nagel voor problemen zorgt, bijvoorbeeld bij een bolle nagel, dan is het plaatsen van een nagelbeugel over de nagel waardoor deze minder hard in de huid drukt een optie.

Nagelbeugel

De podotherapeut kan kiezen voor een nagelbeugel om een bolle nagel te corrigeren. De nagelbeugel bestaat uit een op maat gemaakte, dunne draad van chirurgisch staal en wordt op de nagel vastgezet met gel. Het dragen hiervan geeft geen beperkingen en is vrijwel niet voelbaar. De podotherapeut verwijdert de nagelbeugel ongeveer iedere zes weken. Daarna kan de nagel worden geknipt en wordt de beugel, indien nodig, opnieuw gespannen en herplaatst.

Deze behandeling is nodig tot de nagelvorm niet meer voor problemen zorgt. De duur van de periode dat een nagelbeugel moet worden gedragen, verschilt per persoon.

Wat als een nagelbeugel niet meer helpt?

Terugkerende, ingegroeide en ontstoken teennagels kunnen veel pijnklachten veroorzaken dat soms ook een nagelbeugel niet meer voldoende helpt.

Als een behandeling niet meer uitgevoerd kan worden vanwege ontsteking of wanneer het te pijnlijk is, of wanneer de zijkanten van de nagel niet toegankelijk is omdat de nagel te krom of tunnelvormig is of te breed is voor het nagelbed. Kan een partiële nagelresectie onder plaatselijke verdoving uitkomst bieden.

Wat is een partiële nagelresectie?

Een partiële nagelresectie is een chirurgische ingreep waarbij er onder lokale verdoving een deel van de ingegroeide teennagel wordt verwijderd. Wanneer een ingegroeide teennagel niet meer te behandelen is door middel van therapieën zoals instrumentele voetbehandeling en/of nagelbeugel, kan deze behandeling door een arts of podotherapeut toegepast worden.

Het voordeel van een partiële nagelresectie onder plaatselijke verdoving is dat het verwijderen van een deel van de nagel geheel pijnloos is.

Hier vindt u uitgebreide informatie over hoe partiële nagelresectie wordt uitgevoerd.