Nagelbeugel of orthonyxie

Een nagelbeugel ook wel orthonyxie genoemd is een beugel van chirurgisch ijzerdraad die op maat wordt gemaakt en wordt geplaatst op een teennagel om de vorm van de teennagel te corrigeren en te verbeteren. Na het plaatsen wordt de nagelbeugel vastgezet met UV gel zodat de nagelbeugel 6 tot 8 weken kan blijven zitten.

Wanneer wordt een nagelbeugel geplaatst?

Het doel van een nagelbeugel is het verhelpen van een al ingegroeide nagel, of het voorkomen van ingroeien bij een nagel die dreigt klachten te gaan veroorzaken.
Meestal wordt een nagelbeugel geplaatst op de nagel van de grote teen, in sommige gevallen is het mogelijk een nagelbeugel te plaatsen op een andere teen, afhankelijk van de grote van de nagel.

Dragen van een nagelbeugel

Van het dragen van een nagelbeugel merkt u niets. Het dragen van een nagelbeugel geeft geen beperkingen, u kunt met de nagelbeugel douchen, zwemmen, sporten.

Controleafspraak

Na het plaatsen van de nagelbeugel zal de podotherapeut met u een controleafspraak plannen na ongeveer 6 tot 8 weken.
De nagelbeugel wordt dan weer verwijderd, de nagel wordt geknipt en schoongemaakt, vervolgens wordt de nagelbeugel teruggeplaatst.  Dit wordt herhaald totdat het gewenste effect is bereikt en de nagel geen neiging meer heeft tot ingroeien.

Soms is het wenselijk dat er een alternatieve behandeling wordt ingezet, bijvoorbeeld als de nagelbeugel onvoldoende de nagel corrigeert of wanneer de klachten niet weg gaan.
Bij podotherapie Avante zijn wij opgeleid voor het uitvoeren van een partiele nagelresectie onder verdoving. Dit betekent dat er onder lokale verdoving een klein reepje van de nagel wordt weggehaald en het nagelbed wordt behandeld zodat de nagel daar niet meer kan terug groeien.
Deze behandeling is zeer geschikt als u voorgoed van de klachten van het ingroeien af wilt en / of wanneer een nagelbeugel onvoldoende helpt.

Ik wil graag meer infomatie over partiele nagelresectie onder verdoving.