Pijn aan de achtervoet
Hieronder vindt u mogelijke aandoeningen bij klachten aan de achtervoet.
Een haglunde exostose is extra botgroei aan de achterzijde van de hiel. Dit kan bij sommige mensen zorgen voor pijnklachten doordat de druk van de schoen op het hielbeen begint te irriteren. De botgroei ontstaat vaak door overmatige druk op de hiel door bijvoorbeeld een schoen die te veel knelt en te hard is bij de hiel. Wat kunnen wij hierin voor u betekenen?
- Geven van schoenadvies. Dit kan ervoor zorgen dat de klachten voor een groot deel verminderen of verdwijnen.
- Uitknobbelen van de schoen t.h.v. de hiel
- Toepassen van vilttherapie om de druk van het bot op de schoen te verminderen.
- Aanmeten van podotherapeutische steunzolen voor een betere stand van de voeten en het hielbeen. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de wrijving van de hiel tegen de schoen.
Fasciitis plantaris en hielspoor worden heel vaak door elkaar heen gebruikt. Fasciitis plantaris is een ontsteking/overbelasting van de peesplaat onder de voet. Door een afwijkende stand van de voeten of door overbelasting kan de peesplaat op rek komen waardoor er kleine scheurtjes in ontstaan en een ontstekingsreactie optreedt. De peesplaat is niet erg elastisch en houdt de voetboog in stand. In veel gevallen gaat deze klacht niet vanzelf over. Bij hielspoor is er sprake van een haakje/botuitsteeksel op de hiel t.h.v. de plek waar de peesplaat aan de hiel vast zit. Echter geeft dit in veel gevallen niet eens klachten tenzij het botvlies of weefsel eromheen ontstoken raakt. Door fasciitis plantaris kan er wel hielspoor ontstaan. De symptomen lijken vaak wel erg op elkaar. Wat kunnen wij hierin voor u betekenen?
- Aanmeten van podotherapeutische steunzolen om de stand van de voeten te corrigeren en de druk onder de voeten beter te verdelen. Afhankelijk van de exacte pijnlijke plek kan er ook demping in de zolen worden verwerkt voor meer comfort.
- Geven van schoenadvies om de voeten beter te ondersteunen. Denk hierbij aan stevige schoenen.
- Oefeningen meegeven om de peesplaat op te rekken en de doorbloeding te stimuleren
- Taping op de voet aanleggen voor meer ondersteuning en pijnvermindering
- Adviseren van rust zodat de aangedane pees kan herstellen
- U doorverwijzen naar een andere medisch specialist zoals een fysiotherapeut voor bijvoorbeeld shockwave therapie
Morbus Sever is een aandoening die vooral bij actieve/sportende kinderen tussen de 8 en 13 jaar voorkomt. Hierbij is de groeischijf aan de achterzijde van de hiel geïrriteerd. In deze leeftijdsfase groeien kinderen meestal erg hard waardoor er ook veel trekkracht op het hielbeen komt. I.c.m. een afwijkende voetstand kan deze aandoening ook sneller tot stand komen. Kinderen ervaren vaak pijn tijdens of na het sporten, rennen of wandelen. De pijnklachten verdwijnen vaak wanneer het kind uit de grootste groeifase is. Wat kunnen wij in de tussentijd (hierin) voor u of uw kind betekenen?
- Aanmeten van podotherapeutische steunzolen ter correctie en ondersteuning van de voeten. Hierbij wordt er ook demping geplaatst voor meer comfort.
- Geven van schoenadvies, lettend op stevige schoenen met een dempende zool.
- Geven van rekoefeningen voor de achillespees
Het fatpad syndroom is een aandoening waarbij de vetkussentjes die onder de hiel en/of de voorvoet zitten zijn verminderd waardoor u als het ware meer op de botten loopt. De vetkusentjes beschermen de voet tijdens het lopen en dienen als schokdemping. Mensen met deze aandoening hebben vaak het gevoel alsof ze op hun botten lopen. Wat kunnen wij hierin voor u betekenen?
- Aanmeten van podotherapeutische steunzolen om de druk beter over de gehele voeten te verdelen. Tevens kunnen we met behulp van dempende materialen het vetkussentje nabootsen waardoor het lopen comfortabeler wordt
- Geven van schoenadvies. Lettend op een dempende zool.
- Advies geven om orthopedische schoenen aan te laten meten