Podotherapie
voor kinderen

Heeft uw kind de neiging om veel te struikelen, klaagt uw kind over pijn of ziet u een duidelijk verschil tussen de linker en de rechtervoet tijdens het staan en/of lopen? Dan kan het verstandig zijn om de voetstand een keer te laten beoordelen door onze (kinder)podotherapeut.

Wat is kinderpodotherapie?

Kinderpodotherapie is een vorm van zorg die specifiek gericht is op de voeten van kinderen. Een kinderpodotherapeut is een specialist die kinderen helpt met verschillende voetproblemen.

Ze kunnen helpen bij klachten zoals platvoeten, pijnlijke voeten, ingegroeide teennagels, afwijkende looppatronen en sportblessures.

De kinderpodotherapeut bekijkt de voeten van het kind, zoekt naar mogelijke oorzaken van de klachten en biedt passende behandelingen aan.

Waar wordt naar gekeken tijdens het onderzoek?

Tijdens een kinder-podotherapeutisch onderzoek wordt er een helder beeld geschetst van de stand en het looppatroon van uw kind. De podotherapeut zal een behandelplan opstellen en dit bespreken met u (en uw kind).  Bij complexe vraagstukken vindt er vaak - in overleg met u - een samenwerking plaats met andere disciplines, bijvoorbeeld een kinderfysiotherapeut.

Een behandeling door de (kinder)podotherapeut kan bestaan uit:

  • Het aanmeten van podotherapeutische zolen, waarbij gekeken wordt naar het optimaliseren van de voetstand
  • Het vervaardigen van een orthese. Dit is een van siliconen op maat gemaakt hulpmiddel ter correctie van bijvoorbeeld de teenstand of bescherming van de huid.
  • het toepassen van taping of verbanden
  • Het geven van schoenadvies
  • Het geven van advies en oefeningen.

Heeft u vragen met betrekking tot de voetstand of het looppatroon van uw kind?

Wij hebben regelmatig een gratis kinderspreekuur. Wilt u zich hiervoor aanmelden? Stuur ons dan een bericht.

Leeftijdscategorieën

0 – 2 jaar

Na de geboorte zijn nog niet alle botstructuren in de voet aanwezig en werken ook de voet- en beenspieren nog niet optimaal. Baby’s oefenen de voet- en beenspieren door te trappelen met hun voetjes. De botten bestaan nog uit kraakbeen.

Vetkussen onder de voeten

Onder de babyvoet zit een dik vetkussen waardoor de voet er afgeplat uitziet en een groot draagvlak heeft. In de loop van de eerste jaren verdwijnt dit vetkussen en ontstaat de voetholte.

Eerste stapjes

Rond het eerste levensjaar (10-18 maanden) waagt een kind zijn eerste stapjes. Dit proces mag niet overdreven gestimuleerd worden. Uw kind gaat staan en lopen zodra de voet klaar is om het eigen lichaamsgewicht te dragen.

O-stand

Het is normaal dat de benen van uw baby een O-stand hebben. Dit vergemakkelijkt het nog onzekere voortbewegen.

2-6 jaar

Rond het tweede jaar kan een X-stand van de benen ontstaan. Meestal gaat dit tussen het zesde en het achtste jaar vanzelf over. Ook hebben kinderen in deze leeftijdsfase nog vaak platvoeten.

6 – 8 jaar

De stand van de X-benen herstelt zich waarna de voeten en benen recht staan. Rond deze leeftijd ontwikkelen platvoeten zich tot een normale voetboog. Tot de leeftijd van 8 jaar is er geen reden om ongerust te zijn als de stand van de kindervoet niet overeenkomt met wat voor die leeftijd gebruikelijk is.